Sådan vælger du den rigtige IoT løsning!

Sådan vælger du den rigtige IoT løsning!

Artikel på LinkedIn af Flemming Jensen..

De danske kommuner står næsten i kø for at etablere egne sensornetværk og IoT løsninger. LoraWan, SigFox eller NB-IoT,- hvad skal man vælge, og hvordan sikrer man sig, at man vælger rigtigt? Det korte svar er: Lad helt være!

 

Det er selvfølgelig en provokation, men lad mig forklare.

Kommunerne er i god tro

Når kommunerne etablerer deres egne IoT netværk, så skyldes det i høj grad, at de er blevet stillet i udsigt, at de efterfølgende let og smertefrit kan sætte alle de sensorer op de har lyst til, og dermed modtage store mængder af gode data, som de kan bruge til at forbedre dagligdagen for både medarbejdere og borgere i kommunen. Det lyder jo også besnærende, så hvorfor lykkes det så ikke alligevel?

 

1. Et netværk gør det ikke alene. Det er alene en transportvej, ligesom GSM eller fibernet. Du skal bruge noget til at producere og visualisere de data det transporterer.

2. Verden mangler ikke ”dimser”. Det svære er at finde sensorer, der fungerer, er stabile og producerer de rigtige data.

3. Data er ikke standardiserede. Derfor skal du bruge software, der kan fortolke og omdanne data til noget forståeligt, uanset hvilken ”dims” du vælger at installere i dit netværk.

4. Ressourcer er en mangelvare. Når der pludselig ikke kommer de forventede data fra dit netværk, hvem har så ansvaret og kompetencen til at finde og udbedre fejlen?

 

Og her går det så galt. Man kan ikke fortænke leverandørerne i at forsøge at sælge deres del af værdikæden, og man kan ikke bebrejde kommunerne i at ville det bedste for borgerne og medarbejderne. MEN der mangler nogen, der er villige til at tage ansvaret for hele kæden og levere den værdi, som kommunerne har brug for, så de ikke selv behøver gå i gang med de tekniske løsninger.

 

Med valg af teknologi følger stort ansvar

Sagen er, at når kommunen tager stilling til, hvilken teknologi de ønsker, så tager de også ansvaret for, at løsningen lever op til deres forventninger. Dermed kræver det også, at de er eksperter på området, kender markedet og kan se tilstrækkeligt langt ud i fremtiden. Er det virkelig en kompetence der er, eller bør være i kommunens stab?

Kommuner har til formål at leve op til et vist serviceniveau på deres givne områder, og skal helt sikkert følge med i udviklingen af værktøjer, der kan forbedre servicen og sænke omkostningerne. Men lige så lidt, som du interesserer dig for, hvilken rejse postevandet har været på inden, det ender i dit drikkeglas, lige så lidt bør kommuner interessere sig for, hvilken teknologi der anvendes til at frembringe de data, de skal bruge i deres effektiviseringsprojekter.

Lad mig uddybe: Deres primære interesse bør centrere sig omkring, hvordan data kan anvendes til at forbedre servicen eller nedbringe omkostningerne til at levere servicen. Det er her, de er eksperter. Både i forhold til at se, hvilke data de har brug for, og hvordan de skal leveres, for at de kan anvendes.

Hvordan de frembringes; altså måles, krypteres, transmitteres, valideres, vedligeholdes og kvalitetssikres kræver helt andre kompetencer. Kompetencer som de med rette kan forvente, at leverandørerne tager ansvaret for.

 

Gør det, du er bedst til!

Heldigvis findes der totalleverandører på markedet, og flere er på vej. Forretningsmodeller kan være forskellige, og det samme kan antallet af led i værdikæden, de tager ansvaret for. Men fælles for dem er, at de fokuserer på at levere værdi til kunden gennem brug af den bedst egnede teknologi, og de tager samtidigt ansvaret, hvis de har valgt forkert. Dermed holdes kunderne skadefri, hvis IoT netværket, ”dimserne” eller softwaren pludselig en dag ikke fungerer. Under ét leverer disse totalleverandører en ydelse, der kan kaldes ”Data-As-a-Service”.

Det handler i bund og grund om, at hvis alle holder sig til at gøre det, de er bedst til, så får vi alle sammen den største samfundsmæssige gevinst, og som en bonus så får vi den også langt hurtigere.

 

LinkedIn: Sådan vælger du den rigtige IoT-løsning!